2018-11-20

Flyttpizza med återvinningstips ska få unga vuxna att återvinna mer

Pizzakartong med återvinningsinstruktioner

I samarbete med vinnaren av pizza-SM 2018, Amir Bozaghian, har vi på FTI gjort Sveriges godaste och kanske mest hållbara pizzarecept. Receptet är utskrivet på en pizzakartong och kan vara världens första pizzarecept med återvinningsinstruktioner.

Det så kallade re:ceptet skickas i dagarna exklusivt till drygt 20 000 unga vuxna i hela landet. Mottagarna är 27-32 åringar som gjort en flyttanmälan i oktober.

– Vi vill utbilda unga vuxna om återvinning på ett roligt men också effektivt sätt. Det kan ju vara lite svårt att ändra rutiner men vi har sett i egna undersökningar att den första tiden i eget boende är ett bra tillfälle att etablera nya rutiner, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Utöver listan med ingredienser och instruktioner innehåller re:ceptet även tips på hur man återvinner förpackningar, såsom plast-, pappers- och metallförpackningar. Delar av pizzakartongen går också att ta loss så att man på ett snyggt och enkelt sätt kan spara re:ceptet hemma.

– Det känns oerhört kul att vara en del i detta projekt. Nu har jag chansen att skänka glädje genom mina pizzor och även lite kunskap om hur man kan leva ett gott och hållbart liv, säger Amir Bozaghian.

Vill du också laga Sveriges godaste pizza? Följ receptet nedan

Re:cept för 4 personer

Pizzadeg

10 dl vetemjöl, gärna med hög proteinhalt

5 dl 37-gradigt vatten

30 g jäst

1 msk salt

1 msk extra virgin olivolja

Om du har tålamod och tid – ersätt jästen med surdeg. Det blir ännu godare!

Topping

3–4 kvisttomater

2–3 vitlöksklyftor

Extra virgin olivolja

Mozzarella

Basilika

Salt

Peppar

Deg: Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt salt och olivolja. Arbeta sedan ner lite mjöl i taget (för hand eller på låg hastighet i degblandare) tills degen känns elastisk och släpper från bunken. Låt degen jäsa under handduk i rumstemperatur i ca två timmar. Använde du det sista mjölet, sortera påsen som pappersförpackning och tog du den sista slurken olivolja, sortera flaskan som glas eller plast beroende på material och kapsylen som metall eller plast.

Fyllning: Finhacka vitlök och fräs i olivolja. När de fått färg lägger du i den hackade basilikan och tomaterna. Mosa tomaterna med en slev och krydda med salt och peppar. Sila såsen och koka upp den igen på låg värme. Godast blir det om du använder färska tomater, men du kan också ersätta dem med italienska San Marzano-tomater på burk. Sortera burken som metallförpackning.

Sätt ugnen på 250 grader. Dela den färdigjästa degen till bollar och kavla ut dem till pizzor. Bred ut tomatsåsen och lägg på mozzarella. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter tills den fått fin färg. Garnera med färsk basilika, olivolja och flingsalt. Glöm inte att sortera den tomma mozzarellaförpackningen som plast.

Servera och njut!

Har inga servicemeddelanden...