Sortering och återvinning under jul

Nu är det snart jul igen och tomtens säck blir allt större. Ju fler klappar, desto större mängd papper och förpackningar som ska tas om hand och återvinnas.

julpapper och snöre

Julhandeln väntas slå rekord i år igen. Den ökade försäljningen sker till stor del på nätet och då växer också mängden kartonger och emballage som ska återvinnas.

Ju mer som återvinns i stället för att hamna i soporna desto bättre för klimatet. Tillsammans strävar vi mot ett cirkulärt samhälle där avfall ses som råvara. Därför optimerar vi på FTI våra städningar och tömningar, redan från Black Friday och ända fram till tjugondagknut.

Vi ber dig alltså fortsätta att lämna alla dina förpackningar, jultidningar och magasin i återvinningen. Det mesta kan bli nya råvaror till nya produkter.

  • Julpapper och wellpapp läggs bland pappersförpackningar.
  • Presentsnören läggs i soppåsen.
  • Julkort läggs i soppåsen.
  • Sillburken lämnas bland glasförpackningar och metallocket bland metallförpackningar.
  • Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på återvinningscentralen. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen. Annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
  • Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken, lämnas till exempel till den bemannade Återvinningscentralen.
  • Överblivna fyrverkeripjäser lämnas till polisen. Förpackningen som de låg i sorteras efter de material den består av.
  • Granen – kontakta din hyresvärd, bostadsrättsförening eller kommun för information om var den lämnas.

Till sist. Det allra bästa är självklart att äta upp julmaten och näst bäst att lämna matresterna till matavfallsinsamling.

Vill du ha mer information hur du sorterar dina förpackningar - besök vår sorteringsguide.

Tack för att du återvinner julen!

Vill du skriva ut ovan information, kanske för att sätta upp i återvinningsrummet i din fastighet? Hämta julsorteringsinformationen i utskriftsvänligt format (pdf)PDF

Har inga servicemeddelanden...